Sulfiet intolerantie: Look out?

Op het world wide web – het internet- is heel veel informatie te vinden over intoleranties, dat lezen wij natuurlijk ook. Helaas zien we ook dat verkeerde of verouderde informatie blijft circuleren omdat pagina’s elkaars informatie kopiëren of wanneer een ervaring als feit wordt gepubliceerd. Mr Trump zou het nep-nieuws noemen 🙂 stukken kopiëren zonder wetenschappelijke bronnen te checken…

In samenwerking met onze medisch advies commissie, bestaande uit allergologen, professoren en gespecialiseerde diëtisten proberen we orde in de chaos te scheppen.

Gisteren kregen we een goede vraag over het gebruik van knoflook en ui tijdens het sulfiet beperkt dieet: “Overal vind ik dat dit niet kan, maar jullie zeggen dat verse knoflook wel gebruikt kan worden…” Deze vraag hebben we voorgelegd aan onze medisch adviescommissie.

Sulfiet

Sulfiet wordt al eeuwen toegevoegd aan levensmiddelen zoals wijn, bier, gedroogde vruchten en groenten, jam en stroop, om bederf te voorkomen. Op zichzelf staande sulfietovergevoeligheid komt niet heel vaak voor maar veel astmapatiënten hebben wél last van deze overgevoeligheid. In Nederland hebben ongeveer 1 tot 4 op de 1000 mensen last van sulfietovergevoeligheid. De exacte cijfers zijn onbekend vanwege de verschillende meetmethodes en de verschillen in het stellen van de diagnose.

Allergoloog Theo Roovers legt hierover uit: “Over de sulfieten is de nodige (medische) onduidelijkheid. We kennen klassieke IgE gemedieerde allergieën (zeer zeldzaam!) maar vooral de type 4 allergie (contactallergie voor sulfiet; vaak gezien bij een huidplaktest). Het is lastig en medisch niet duidelijk of je dan ook direct over de voeding iets moet zeggen. Niemand weet dat eigenlijk…”

Deze positieve ontwikkeling zien wij bij diverse intoleranties; er wordt erg veel onderzoek gedaan en door nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken kunnen wij mensen steeds beter adviseren en helpen. Bijvoorbeeld over sulfiet en het gebruik van look-achtigen:

Diëtist Margreet Timmer geeft aan: “Het klopt dat vooral knoflook, ui en sjalotten zwavelrijke gewassen zijn maar bij mensen met een sulfiet intolerantie geven zij in de praktijk zelden klachten. Klachten horende bij een prikkelbare darm worden hier niet bij gerekend; dit zijn klachten waar een ander mechanisme aan de grondslag ligt; daarbij gaat het wel om de verse producten. Als het gaat om knoflook(tenen of pulp) of verwerkte ui in potjes alsmede uipoeder en knoflookpoeder kunnen deze producten zeker sulfiet bevatten en geven deze wel vaak klachten. Evenals alle producten of gerechten waarin dit is verwerkt.