Zijn er verschillen tussen het SIBO-dieet en FODMAP

Wanneer je last van je darmen hebt zal al snel worden geadviseerd om het FODMAP arm dieet te gaan doen. Dat is ook echt een goed idee voor iedereen die PDS heeft! Met onze online begeleiding kunnen we je daarbij uitstekend helpen.

Maar… helpt het FODMAP arm dieet ook bij SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth)?

Het FODMAP arm dieet

Bij het FODMAP arm dieet laat je producten staan die specifieke korte-keten-koolhydraten bevatten die niet goed verwerkt kunnen worden in de darmen. Zo kan je niet te veel producten eten waar veel fructose, lactose of galactanen in zitten. Ook te veel fructanen kunnen problemen geven. Het is niet zo dat je er niets van binnen mag krijgen, het dieet is een kortdurend dieet waarmee je kijkt hoeveel van elke groep je kunt verdragen. De strenge fase van het dieet is ongeveer 2 tot 6 weken.

Het SIBO-dieet

Bij het SIBO-dieet ga je wat steviger te werk. Buiten de FODMAPs laat je ook bijvoorbeeld bepaalde groepen zetmelen weg. Ook duurt de eerste fase van het dieet over het algemeen langer, soms wel 2 tot 3 maanden. Maar het mooie is wel dat je daarna, na de tweede fase van het dieet, vaak alles weer kunt eten. Niet in enorme porties, maar zodra de bacteriën weer in balans zijn zonder al te veel klachten.

Wil je meer weten over het SIBO-dieet? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

{a1344ar22156}

Of wil je juist meer weten over het FODMAP arme dieet? Schrijf je dan hier in.