Als jullie ons volgen op Instagram dan heb je vast al eens gezien dat ik graag verse pasta maak. Dat doe ik met de Philips Pastamachine. Tuurlijk, het kan met de hand ook, maar dit is echt een apparaat wat ik niet meer uit mijn keuken zou willen hebben.
Waarom zou je zo’n machine nodig hebben?
Een pakje gedroogde pasta kan je in elke winkel kopen, zelfs pasta voor tijdens het FODMAP arme dieet is de keuze groot. Maar ja, verse pasta is toch echt anders.
Martin Senders, de Philips Chef, maakt zijn glutenvrije pasta altijd met 400 gram maismeel, 4 gram xantaangom, 210 gram vocht (dat kan ei mix met water zijn of groentensappen). Ik heb het getest, erg lekker!
Het leuke aan de Pastamachine is dat er standaard vormpjes bij zitten voor spaghetti, penne, fettucine en lasagne, dus je kunt voldoende variëren. En heb je eenmaal je ideale mix te pakken, dan kan je er dus ook van alles mee maken. Het gaat om de juiste verdeling van meel en vocht. Voor gangbare pasta (met gluten) gebruik je voor 2 personen 250 gram meel en 95 ml vocht.
Om te laten zien hoe eenvoudig het is om zelf een lasagne te maken met de pastamachine heb ik een recept van de Philips Chef gebruikt en die aangepast aan zo min mogelijk allergenen.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 400 gram maismeel of meelmix (1:1:1 rijstmeel, tapiocameel, kikkererwtenmeel)
- 4 gram Xantaan gom
- 210 gram vocht (water en 2 eieren (laat het ei weg als je het ei-vrij wilt maken))
- 450 gram rundergehakt
- 3 worteltjes
- 500 gram tomaten uit blik
- 2 takjes tijm
- 2 takjes oregano
- 400 ml melk (of rijstdrink / lactosevrije melk etc)
- 50 gram plantaardige boter
- 60 gram meel mix (1:1:1 rijstmeel, tapiocameel, kikkererwtenmeel)
- 400 gram kaas, geraspt
- Nootmuskaat
Zo maak je het klaar:
- Maak eerst de verse pasta, door de bloem en het vocht in de Pastamachine te doen. Kies programma 2 met het lasagne mondstuk. Wanneer de pasta uit de machine komt, snijd je de lasagne vellen af. Glutenvrije pasta heeft meer water nodig dan pasta met gluten. Wanneer de pasta te droog is stop je het gewoon nog een keer in de machine en giet je er nog wat vocht bij.
- Schil de wortelen en snijd in fijne blokjes. Fruit de wortel aan in een pan met wat olijfolie (lekker als je olie met knoflookaroma gebruikt). Voeg het gehakt toe en roer alles goed door elkaar. Snijd de blikken tomaten in blokjes. Voeg toe aan het gehakt. Rits de blaadjes tijm en oregano van de steeltjes en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout en laat sudderen totdat het gehakt gaar is.
- Maak nu de bechamelsaus. Smelt daarvoor de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Blijf roeren en laat de bloem gaar worden. Voeg de melk toe en roer door met een garde. Blijf melk toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Voeg de helft van de kaas aan de saus toe.
- Neem een vuurvaste schaal en bedek de bodem met de tomatensaus. Leg hier de verse lasagnebladen op. Wissel tomatensaus met de bladen af en eindig met bechamelsaus. Strooi de rest van de geraspte kaas over de bechamelsaus en bak de lasagne gedurende 45 minuten op 170 graden.
Lees meer:
- Zonnebloem Pitten Pasta – pindakaas zonder pinda Ik heb al eens eerder het recept voor pindasaus zonder...
- Preisoep Even een soepje maken. Bij mij thuis worden ze er...
- Brownies die niet kunnen mislukken! Honderden recepten voor brownies kan je online vinden. Maar ja,...
- Hemelse zoute caramelsaus Heb je dat wel eens? Dat je een recept test...
- Kruidnoten – deze moet je echt maken! Door deze kruidnoten -nee, het zijn géén pepernoten- iets groter...