Onze microbiota, de bacteriën in onze darm, zorgen voor een stabiele omgeving in onze darmen, waar zich veel nuttige processen voor ons lichaam afspelen. Naast de stofwisseling en energievoorziening verdedigen de microbiota ons tegen giftige stoffen, bacteriën en virussen die schadelijk kunnen zijn. Ook maken ze voor ons onmisbare vitamines. Daarnaast controleert ons immuunsysteem constant de samenstelling van de bacteriën in onze darm. Als die uit balans is dan wordt dat opgelost.
Inmiddels is het bekend dat de samenstelling van de bacteriën bij mensen met PDS anders is dan bij mensen zonder PDS. Van bepaalde bacteriën kunnen er te veel of juist te weinig aanwezig zijn. Sommige bacteriesoorten staan er om bekend dat ze allerlei zuren produceren die onze darmwand kunnen irriteren en het immuunsysteem activeren, waardoor de PDS klachten verergeren. Heb je een bacteriële overgroei dan spreken we van SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Met het antibioticum Rifaximine wordt geprobeerd het aantal van dat soort bacteriën te verminderen.
Rifaximine bij PDS
PDS klachten bij een bacteriële overgroei kunnen behandeld worden met het antibioticum Rifaximine. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat patiënten met PDS zonder obstipatie baat hebben bij een behandeling met het antibioticum Rifaximine (evt. in combinatie met Neomycine) gedurende twee weken. Wanneer men dit middel twee weken slikt, helpt het gedurende minimaal tien weken. Rifaximine is een slecht absorbeerbaar breedspectrum antibioticum. Het wordt veel gebruikt bij de behandeling van reizigersdiarree, waarbij het goede veiligheidsprofiel en de kleine kans op resistentie opvallen. In kleine studies is het ook bij PDS effectief gebleken. Deze antibiotica kan wel bijwerkingen hebben, zoals alle medicijnen, in geval van twijfel kun je altijd je arts raadplegen.
Als je overweegt om deze antibiotica te gebruiken zal je alle informatie over gebruik en bijwerkingen krijgen van je arts; volg deze adviezen op. Bij ernstig diarree tijdens of na het gebruik van Rifaximine wordt geadviseerd de huisarts te raadplegen. Dit kan veroorzaakt worden door een infectie van de darmen. Heb je vragen? Stel deze dan aan jouw arts en blijf niet met vragen rondlopen.
{a1344ar22156}
Lees meer:
- REDUCE 9. Amitryptiline In dit 9e, en het volgende, REDUCE bericht lichten wij...
- REDUCE 4. Probiotica gebruik De microbiota (de bacteriën in onze dikke darm) lijken een...
- REDUCE 11. Iberogast Iberogast gebruikt negen geneeskrachtige kruiden om natuurlijk en effectief verlichting...
- SIBO Te veel bacteriën in je darmen? Kun je ook een...
- REDUCE 10. Citalopram Amitryptiline en Citalopramzijn zijn beide medicijnen die zijn ontwikkeld voor...