Sesam allergie

Sesamzaadjes komen van een plant, die geoogst wordt voor de olie waarvan sesamolie gemaakt wordt. Meestal worden de zaadjes in zijn geheel gegeten, voornamelijk geroosterd. Sesamzaadjes zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine B en mineralen. De zaadjes worden vaak gebruikt als smaakmakers in gerechten, voornamelijk in de Oosterse keuken.

Het is mogelijk dat mensen die allergisch zijn voor sesamzaad op lange termijn ook op maanzaad, hazelnoot en rogge een reactie krijgen. Dit heet kruisreactie. Ook bestaat er een kans dat mensen een allergie ontwikkelen voor de volgende noten: paranoten, amandelen, pistache- en walnoten. Hoeveel mensen precies allergisch zijn voor sesamzaad is niet bekend, wel weten we dat het steeds vaker voorkomt, omdat sesamzaad vaker wordt toegevoegd aan producten als brood, crackers en koekjes.

Klachten

Een sesamzaad allergie kan heftig tot uiting komen en heeft symptomen variërend van huid- en ademhalingsklachten tot anafylactische shock. Hiervoor kan het nodig zijn om een Epi-pen bij je te dragen wanneer je allergische reactie op sesam heel heftig is.

Etiket lezen

Er zijn 14 allergenen waarvan het wettelijk verplicht is om op het etiket te vermelden. Wanneer een product één van deze allergenen bevat, moet dit door de fabrikanten op het etiket gezet worden. sesamzaad is één van de 14 allergenen, dus kan je op het etiket aflezen of het product sesamzaad of sporen van sesamzaad bevat.

Let op producten die gemaakt zijn van sesam, zoals:
– Hummus
– Tahini
– Halva
– Gamasio (Japans specerij op basis van sesam en zeezout)

Ook wordt sesamzaad vaak gebruikt in de volgende producten:
– borrelhapjes van bladerdeeg
– buitenlandse gerechten (Zuid-Europese-, Afrikaanse- of Oosterse gerechten)
– broodjes, bijvoorbeeld hamburgerbroodjes en mueslibollen
– crackers, rijstwafels en knäckebröd
– falafel (burgers)
– koek
– margarine
– muesli
– sladressing
– specerijenmix
– zoute koekjes en zoute stengels