Cacao komt van de cacaoboom, waar cacaobonen aan groeien, en is vooral bekend van de chocolade. Cacao-allergie komt zelden voor, maar bestaat wel. Soms hoor je dat mensen denken dat zij allergisch zijn voor chocolade. Vaak zijn die mensen dan gevoelig voor stoffen uit de chocolade(reep) zoals de cacao, melk, lactose, thiamine, sulfieten of histamine.
Mensen met een cacao-allergie krijgen van alle producten afkomstig van cacao een allergische reactie. Na het eten van cacao komt de reactie meestal binnen enkele minuten, maar soms pas na twee uur. De volgende symptomen kunnen voorkomen, maar hoeven niet allemaal aanwezig te zijn:
- Bewustzijnsverlies
- Hoofdpijn
- Huiduitslag
- Kortademigheid
- Maagkrampen
- Maagzuur
- Moeilijk ademhalen
- Tintelingen in de mond
- Verwarring
- Zwelling van de lip, tong en in het gezicht
Etiket lezen
Cacao hoort niet bij de 14 allergenen die vermeld moeten worden op het etiket. Daarom is het belangrijk zelf goed alert te zijn op de ingrediënten van het product dat je koopt. Vermijd onderstaande producten wanneer je een cacao-allergie hebt:
- Producten van chocolade (chocoladerepen, chocolademelk, muesli met stukjes chocolade, hagelslag)
- Cacaopoeder en cacaonibs
Let op! Naast zoete producten kan cacao ook in hartige producten gebruikt zijn. In Mexicaanse kruidenmixen is cacao vaak een ingrediënt.
Alternatief
Een alternatief voor chocolade zijn producten op basis van carobe. De smaak lijkt op die van cacao en wordt daarom vaak gebruikt als vervanger. Carobe wordt gemaakt uit de Johannesbroodboom. Ook cacaoboter bevat geen cacao-eiwit en kan daarom ook gebruikt worden zonder een reactie te krijgen. Dit is ook de reden dat witte chocolade wel gegeten kan worden. Dit bevat namelijk geen cacaopoeder, maar cacaoboter.
Recept
Een heerlijk recept voor warme chocolademelk zonder cacao kan je hier vinden.