PPD; Parafenyleendiamine.

Parafenyleendiamine, ook bekend als paraphenylenediamine(Engels) of PPD, is een kleurstof, en behoort tot de groep parasubstanties. PPD is te vinden in diverse kleur- of gekleurde producten en ook in voeding.
 
In 2007 is een enquête uitgevoerd waaruit bleek dat 7,1% van de mensen die haarkleurmiddel met Parafenyleendiamine (PPD) gebruikte allergisch reageren. Een vertegenwoordiger van L’Oreal zegt hierover: “We zetten heel duidelijke instructies en waarschuwingen op onze verpakkingen, er zit zelfs een allergietest in. Deze reactie komt slechts heel uitzonderlijk voor.”

Waar zit het in?

Denk je dat je een allergie hebt voor PPD dan kun je je via je huisarts laten testen op een huid- of voedselallergie. Zo weet je zeker of je op deze stof reageert. Er bestaat geen medicijn om allergie te genezen. Wanneer je allergisch bent voor PPD is het belangrijk producten en voedingsmiddelen die deze kleurstof bevatten te vermijden.
PPD kan voorkomen in de volgende producten:
– in haarverven
– in tijdelijke henna tatoeages
– als voornaamste halffabricaat bij de productie van textiel-, bont- of lederverf
– in foto-ontwikkelaars
– in sommige fotokopieer systemen
– in drukkleurstoffen
– in sinaasappelschil
Vooral het gebruik van de bovenste twee producten roept een reactie op bij mensen die allergisch zijn voor deze stof. Het hoeft niet zo te zijn dat je op alle producten met PPD reageert of op alle producten even hevig. De klachten kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Allergische reactie

De reactie die kan ontstaan wanneer je allergisch bent voor PPD zijn: jeuk, zwelling, roodheid, blaren en infecties aan de lymfeklieren. De klachten kunnen weken tot maanden aanhouden. Vooral bij hevige reacties zoals zwelling van het gezicht, en dus het keelgebied, is voorzichtigheid geboden. Er bestaat geen pil of dergelijk om een reactie te voorkomen de enige manier om niet te reageren is door producten te vermijden.

Henna

Omdat niet alle verkopers van henna op de hoogte zijn van de ingrediënten is het goed om zelf te testen of er PPD in jouw henna zit.
Zelfs al staat er op het product dat het om echte Black Henna gaat, dan is het slim om dit zelf te testen. Black Henna is een type henna waar geen PPD in zit, maar duurdere en veiligere zwartmakers, zoals indigo.

Hier kun je op letten

[custom_list style=”list-7″]

  • Kijk naar de kleur van de henna. Traditionele henna is legergroen, bruinachtig groen of heel donker bruinachtig groen. Hennan met PPD is vaak echt donkerbruin of zelfs zwart.
  • Ruik aan de henna. Ruikt het naar hooi, spinazie, grenenhout en/of etherische oliën? Dat is het zeer waarschijnlijk veilig. Henna met PPD ruikt chemisch of juist helemaal nergens naar.
  • Hoe voelt de henna op je huid? Als het brandt, haal de henna er dan meteen af!
  • Als de henna korter dan een uur moet blijven zitten om zijn werkt te doen, dan heb je vermoedlijk te maken met PPD. Zuivere hennapasta heeft langer nodig.
  • Voeg wat water toe aan de henna. Wordt na 20 minuten de oppervlakte van de henna donkerblauw? Dan zit er indigo al zwarte kleurstof in de henna en geen PPD (dan wordt het oppervlak diepzwart). Kleurt de henna oranje? Dan heb je te maken met pure, zuivere henna zonder zwarte kleurstoffen.
  • Een echte henna-artiest zal je betrekken bij wat hij/zij doet. Hij/zij kijkt er niet raar van op als je wilt ruiken of de henna eerst op een klein stukje huid wilt testen.

[/custom_list]

Voeding

PPD komt in voeding alleen voor in de schil van sinaasappel. De meeste mensen met een allergie voor PPD kunnen de sinaasappel zelf wel eten maar moeten de sinaasappel door iemand anders laten schillen. Je kunt het wel zelf doen wanneer je handschoenen gebruikt. Wil je vaker handschoenen gebruiken om de dingen gewoon aan te kunnen pakken, kies dan voor een milieubewuste variant keukenhandschoenen.
 
Sinaasappelschil zit in verschillende producten verwerkt. Het is belangrijk hier rekening mee te houden wanneer je reageert op sinaasappelschil.
– in sommige voorverpakte sauzen (vaak in zoet/zure saus)
– in jams/marmelades (let ook op cakes/ koekjes met jam erin)
– fruitcakes
– bonbons/ chocolaatjes (uiteraard in sinasschilletjes)
– sommige vruchtenthees
– ook Hoegaarden witbier wordt bereid met sinaasappelschillen.

Groepsverwante stoffen

Groepsverwante stoffen zijn stoffen die qua samenstelling en kenmerken lijken op PPD.
Reageer je positief op PPD dan kun je ook reageren op andere parasubstanties, bijv. azo- en aniline kleurstoffen, p-aminobenzoëzuur (PABA) en zijn esters (bijv. benzocaïne, procaïne), sulfonamiden, p-aminosalicylzuur en p-tolueendiamine.

Geschreven door Marieke van de Pavert